De aandacht voor sociale veiligheid is binnen onze samenleving inmiddels gemeengoed. Denk aan alle aandacht die er is voor ‘me too’ of over een onveilige werksfeer en angstculturen bij bedrijven. Een recent voorbeeld is de affaire bij omroep Ongehoord Nederland. Voor toezichthouders is het belangrijk dat zij hier aandacht voor hebben en zorgdragen voor een integere bedrijfscultuur. Dit vraagt om structurele aandacht in de governance van een organisatie.
Voorbeelden onveilige werkcultuur
Een voorbeeld van een onveilige sociale cultuur is dat medewerkers binnen een organisatie elkaar niet durven aanspreken op verkeerd gedrag omdat ze daar een negatieve ervaring mee hebben. Actief bouwen aan een cultuur waarin feedback geven en ontvangen normaal is, is dus van groot belang.
Een ander voorbeeld is dat medewerkers duidelijk moeten weten hoe ze ongewenst gedrag kunnen melden. Het is daarnaast belangrijk om gedrag van personeel in een organisatie mee te nemen in de beoordeling, dus naast de resultaten die ze behalen. Zo wordt een cultuur van bewustwording en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gezond werkklimaat bereikt.
Handhaaf de regels
Als er regels zijn met betrekking tot sociaal ongewenst gedrag, is het ook van belang deze te handhaven. Een ‘zero tolerance’ beleid helpt daarbij. Daarmee wordt een geloofwaardig beleid op de kaart gezet. Dat helpt allemaal een sociaal veilige werkomgeving te creëren.
Waar let je op als toezichthouder?
Zorg voor duidelijke regels. Benoem de normen en waarden en vertaal ze door naar concreet gedrag. Zorg ervoor dat mensen ergens terecht kunnen met een melding. Vraag regelmatig naar meldingen en signalen.
Ook de leidinggevende moet een goed integriteitskompas hebben. Deze moet het belang van het individu en van de organisatie voorop stellen, voorbeeldgedrag vertonen en consequent zijn. Uiteindelijk moet dat resulteren in een een sociaal veilig werkklimaat. Toezichthouders moeten daar dus actief op letten en aan bijdragen. Meer informatie of advies? Klik hier!